Καλλιτέχνες: από τη μια τους αποθεώνουμε και από την άλλη τους σπρώχνουμε στα τάρταρα. Από τη μια γοητευόμαστε από τις ερμηνείες τους, αναγνωρίζουμε το ταλέντο, εμπνεόμαστε από την προσωπικότητά τους, σεβόμαστε τη φήμη τους, επιζητούμε την πρωτοπορία τους. Και από την άλλη τους αναγκάζουμε να σιγήσουν μέσα στην πανδημία, κλείνοντας τις σκηνές, τους απαξιώνουμε με πενιχρά επιδόματα, τους οδηγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τώρα τους υποβαθμίζουμε με προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με το απολυτήριο Λυκείου.
Παρή Σπίνου
Εδώ και χρόνια λειτουργούν ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές, πολλές αναγνωρισμένες, που έχουν βγάλει σπουδαίους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, χορευτές κοκ. Υπάρχουν ασφαλώς και κάποια πανεπιστημιακά τμήματα θεατρικών σπουδών, μουσικής, κινηματογράφου και παραστατικών τεχνών.
Τώρα τι γίνεται; Οι καλλιτέχνες θα έχουν δύο πτυχία -για να γελάσουμε- αποφοίτησης από το Λύκειο; Γιατί δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία από τις σχολές καλλιτεχνικών σπουδών; Γιατί δεν διευρύνονται οι καλλιτεχνικές σπουδές στα Πανεπιστήμια; Γιατί η κυβέρνηση πρώτα βγάζει το προεδρικό διάταγμα και μετά λέει πως ανοίγει τη συζήτηση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση;
Για ακόμη μια φορά οι καλλιτέχνες αισθάνονται ότι μειώνονται σε σχέση με την εκπαίδευσή τους, τις εργασιακές προοπτικές και τα δικαιώματά τους. Νιώθουν ότι τους εμπαίζουν, αφού δεν υπάρχει συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, και εντείνουν τις κινητοποιήσεις. Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου διαδηλώνουν στο υπουργείο Παιδείας. «Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων σε ενιαία δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες», επισημαίνουν. «Ο καλλιτεχνικός κόσμος όλης της χώρας ζητάει την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της καλλιτεχνικής του παιδείας και των επαγγελματικών κεκτημένων του, στον βαθμό που τους αξίζει».
efsyn.gr