Σουδάν-Αλγερία: Η δεύτερη περίοδος της Αραβικής Άνοιξης

Σουδάν-Αλγερία: Η δεύτερη περίοδος της Αραβικής Άνοιξης

  • |

Οι Αιγύπτιοι που νοσταλγούν την εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ, το επίκεντρο της επανάστασης του 2011, δεν έχουν κοιμηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, καθώς παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέγερση στο γειτονικό Σουδάν και παρέχουν μέσω των κοινωνικών δικτύων συμβουλές και ενθάρρυνση στους εξεγερμένους.

Στο Σουδάν, ο Ομάρ Αλ Μπασίρ ανατράπηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου από στρατηγούς, που όμως δεν φαίνεται να βιάζονται να περάσουν την εξουσία στους πολίτες. Γι’ αυτό οι Αιγύπτιοι παροτρύνουν του Σουδανούς να διατηρήσουν την πίεση τους στον στρατό, διαδηλώνοντας συνεχώς στο κέντρο του Χαρτούμ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου Awad Ibn Auf, ανακοίνωσε σε μια ομιλία στο Έθνος ότι παραιτήθηκε από τη θέση του και όρισε τον Abdel Fattah al-Burhan Abdelrahmane, Γενικό Επιθεωρητή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η δήλωση αυτή χαιρετίστηκε με σκηνές χαράς στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

“Θυμηθείτε ότι η μισή επανάσταση είναι μια πλήρης αυτοκτονία, δηλώνει στο Facebook ο Gamal Eid, μια προσωπικότητα του αιγυπτιακού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μην αφήσετε τον στρατό να οικειοποιηθεί τους καρπούς του αγώνα σας. ”

Λόγια που είναι το απόσταγμα μιας θλιβερής εμπειρίας. Τυφλωμένοι από την πίστη τους στο δικό τους στρατό, που είχε προκαλέσει την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011, οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι εγκατέλειψαν την πλατεία Ταχρίρ, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του παλαιού καθεστώτος. Τώρα ο στρατηγός Abdel Fattah Al-Sissi είναι πρόεδρος της Αιγύπτου και κυβερνά με ακραίο αυταρχισμό.

Ο διάλογος αυτός μεταξύ των πρώην εξεγερμένων του Καΐρου και των διαδηλωτών στο Χαρτούμ σήμερα, αναδεικνύει το νήμα που συνδέει την εξέγερση στο Σουδάν, αλλά και στην Αλγερία, με την «Αραβική Άνοιξη» του 2011.

Η δεύτερη περίοδος της «Αραβικής Άνοιξης», που συνιστούν οι αντι-Μπασίρ(Σουδάν) και αντι-Μπουτεφλίκα(Αλγερία) εξεγέρσεις, δείχνει ότι η επιθυμία για αλλαγή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έχει την ίδια αφετηρία με εκείνη των κινητοποιήσεων του 2011.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η απόρριψη των αυταρχικών καθεστώτων, σε ορισμένες χώρες είναι ακόμα τόσο βαθιά, παρατηρεί Tarek Mitri, διευθυντής του Φαρές Issam Institute, ένα κέντρο δημόσιας πολιτικής ανάλυσης και Διεθνών Υποθέσεων της Βηρυτού. Είναι σημαντικό να τερματιστεί η ψευδαίσθηση ότι οι Άραβες, αφού απέτυχαν οι επαναστάσεις τους, θα νοσταλγούσαν την παλιά τάξη.”

http://artinews.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος