Επιδημία, επόμενη μέρα: Λειτουργία αγοράς, τουρισμός, παραγωγή – Σε τι προσβλέπουν οι ηγεσίες χωρών

Επιδημία, επόμενη μέρα: Λειτουργία αγοράς, τουρισμός, παραγωγή – Σε τι προσβλέπουν οι ηγεσίες χωρών

  • |

Η ανθρωπότητα μπαίνει βαθμηδόν σε μια… μετά κορονοιό εποχή με το φάντασμα του να ταλαιπωρεί για πολύ καιρό ακόμα! Η καθημερινότητα άλλαξε. Οι κοινωνίες, το ίδιο… Τι μαθήματα έβγαλαν, (αν έβγαλαν), οι ηγεσίες;
Οι πρώτες αντιδράσεις κυβερνήσεων των διαφόρων χωρών ενδέχεται, μέσα στη γενική κατήφεια και τον προβληματισμό για το σκοτεινό αύριο, να προκαλέσουν σε κάποιους ακόμα και… θυμηδία! 

Από Δημήτρης Λιάτσος

Στην Ελλάδα π.χ. μεγαλοεισαγωγέας πλέξιγκλας πιστοποιεί ότι η ζήτηση χτύπησε τα ύψη και υπάρχει ήδη έλλειψη! Το υλικό χρειάζεται, προφανώς, για να αποτελέσει πρόσχημα τήρησης των κανόνων απόστασης των πολιτών στα μαγαζιά, τις ταβέρνες, τα εμπορικά, τα μέσα μεταφοράς κ.ο.κ, που σύντομα θα λειτουργήσουν… Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχει μελέτη και πρόνοια για τον τρόπο και τα μέτρα υποδοχής τουριστών, αρχικά εσωτερικών και σε δεύτερη φάση αλλοδαπών, που ευελπιστούμε ότι έστω και καθυστερημένα, θα ακολουθήσουν… Η «βαριά» μας βιομηχανία θα πρέπει να πιάσει, έστω και στο τελικό στάδιο, ένα κομμάτι της αγοράς…

© AFP 2020 / Louiza Gouliamaki
Τουρισμός: Το πλάνο της Ελλάδας και τι θα γίνει με τους Ρώσους τουρίστες
Να, π.χ. η γειτονική Τουρκία, ήδη ανακοίνωσε επίσημα ότι από τέλη Μαΐου ανοίγουν τα ξενοδοχεία για εσωτερική χρήση. Για υποδοχή ξένων επισκεπτών προγραμματίζουν μετά από τρεις μήνες, τέλη Αυγούστου! Και επειδή το «δόλωμα» που τράβηξε στη χώρα εκατομμύρια τουρίστες τα προηγούμενα χρόνια ήταν το σύστημα «all inclusive», οι ανοικτοί μπουφέδες και το αυτοσέρβις, αποφασίστηκε όλα αυτά να καταργηθούν! Όπως και οι σκηνές «απείρου κάλους» που παρατηρούνταν στις πισίνες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με δεκάδες παιδιά να περιμένουν στην… ουρά για να βουτήξουν!

Τώρα, οι αρχές της Τουρκίας κάνουν λόγο για «οικογενειακές ζώνες» ξεκούρασης σε πλαζ και πισίνες. Υπόσχονται ακόμα τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων στην τοποθέτηση ξαπλώστρας στην παραλία και των τραπεζιών στα εστιατόρια!

Το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι μόνο η… χιονοστιβάδα των μέτρων που προτείνουν οι τουρκικές τουριστικές αρχές και που αποτελούν, κυρίως, «στάχτη στα μάτια» των εχόντων ανάγκη ηλιοφάνειας και θάλασσας πληθυσμών από τις βόρειες χώρες. Έχει σημασία πως ρίχνουν την πρώτη… μπαλωθιά για να δουν τι θα πιάσουν! Δείχνουν εικόνα οργάνωσης και… προγραμματισμού!

© CC BY-SA 3.0 / Teomancimit / Göbekli Tepe
«Κρυμμένα γεωμετρικά μοτίβα» από τη Νεολιθική Εποχή βρέθηκαν στην Τουρκία
Η Ιταλία, η χώρα που έζησε τις πιο τραγικές στιγμές στην έξαρση του κορονοϊού, επίσης φέρεται να βάζει μπροστά τον Μάιο και από τις 4/5, ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε φέρεται διατεθειμένος να επιτρέψει την επαναλειτουργία πάρκων, μουσείων, βιβλιοθηκών, οικοδομών και βιομηχανικής παραγωγής… Από 18/5 λειτουργία μαγαζιών ειδών λαϊκής τέχνης στα μουσεία και από Ιούνιο, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, κομμωτήρια κ.α.

© AFP 2020 / TIZIANA FABI
Ιταλία: Το άνοιγμα των συνόρων θα εξαρτηθεί από την επιδημία και στις άλλες χώρες
Η Ισπανία, η δεύτερη σοβαρά δοκιμαζόμενη, βαδίζει προς τα χνάρια της Ιταλίας… Όπως και σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης…

Βέβαια, θα πει κάποιος, κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, η ταβέρνα, το καφενείο, το μπαράκι αποτελεί τρόπο ζωής και η συνέχιση μιας απαγόρευσης ως την πλήρη εξαφάνιση του κορονοϊού (αν μπορεί να μιλήσει κανείς για εξαφάνιση), πλήττει και την ψυχολογία των ανθρώπων…

Ο πρόεδρος Τραμπ μιλά για άρση καραντίνας στις ΗΠΑ. Τη χώρα, για την «πρωτοπορία» της οποίας επί παντός επιστητού, πραγματικού ή εικονικού επιτεύγματος, μας το διαλαλούν με μανιακή ετοιμότητα, τώρα βγάζουν από το «πρώτο» πλάνο της επικαιρότητας τον αριθμό των απωλειών! Μια θλιβερή «πρωτοπορία» των 50.000 και πλέον νεκρών που με τη συχνότητα αύξησής της ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τα θύματα των ΗΠΑ στον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έκαναν στο Βιετνάμ πριν από 50 χρόνια! Όμως, είναι ανάγκη να δουλέψει η οικονομία, λένε! Και για τους κυβερνώντες αυτό μετρά, όχι ο αριθμός των θυμάτων που λόγω άρνησης να ληφθούν έγκαιρα μέτρα οι ίδιοι δεν αποκλείουν να πλησιάσει ακόμα και τις… 200 χιλιάδες!

Αυτό είναι και το πνεύμα της ανάλυσης στο εκδοτικό της χρηματιστηριακό κατεστημένο, The Wall Street Journal, όταν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ απειλούνται από ένα νέο, πετρελαϊκό αυτή τη φορά, «Περλ Χάρμπορ»! Και το έμπειρο εκδοτικό «πυροβολεί» τον πρόεδρο Τραμπ γιατί δεν έβγαλε ακόμα τη χώρα από την καραντίνα, ώστε «να δουλέψει η οικονομία»!

Τα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων που προβλέπεται να γίνουν, σίγουρα περικλείουν και τον κίνδυνο για τον οποίο έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του ιού, πριν ακόμα βρεθεί το εμβόλιο!

Στη Ρωσία, ο Απρίλης φαίνεται να κλείνει με έξαρση των προσβεβλημένων από τον κορονοιό με έναν αριθμό κοντά στις 100 χιλιάδες! Παράλληλα, ο αριθμός των θυμάτων κινείται κοντά στα… 1000! Πώς γίνεται αυτό; Μα, με τη λήψη έγκαιρων μέτρων που πήρε η Ρωσία από τον περασμένο Ιανουάριο. Όταν το πρόβλημα φούντωσε στην Κίνα! Ποια άλλη χώρα έστησε γιγάντιο νοσοκομείο 7.000 κλινών σε απομόνωση, μέσα σε δυο μήνες; Όπως εξηγεί ο καθηγητής, Γιούρι Πότστα, η λαίλαπα του κορονοϊού έδειξε ξεκάθαρα τις δυο διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της υγείας. Στη Δύση, εξηγεί, υπάρχει η αρχή της ατομικής ιδιοκτησίας της προσωπικής πρωτοβουλίας όπου το κράτος δεν παρεμβαίνει. Οι άνθρωποι μόνοι τους έλυναν ή δεν είχαν δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Στη Ρωσία, από κεκτημένη… σοβιετική ταχύτητα, η κοινωνία στηρίζεται στο κράτος, αναμένει από αυτό τη συνδρομή του και περίθαλψη!

Έτσι, στον αντίποδα των διακηρύξεων περί ανάγκης λειτουργίας της οικονομίας στις ΗΠΑ και των… κρωγμών του προέδρου της γερμανικής βουλής και γνωστού οικονομικού «αρχιτέκτονα» της… στήριξης της ελληνικής οικονομίας, Σόιμπλε, έρχεται η ρωσική προσέγγιση όπως τη διατύπωσε ο πρόεδρος Πούτιν: Μένουμε μέσα μέχρι τις 12/5 και μετά όσο χρειαστεί, διότι προέχει ο άνθρωπος και η διατήρηση των ανθρωπίνων ζωών… όλα τα άλλα που αφορούν την επανάκαμψη της οικονομίας, έπονται…

Σε γενικές γραμμές, στη Μόσχα, το 1/3 των εργαζόμενων σε διάφορους τομείς της οικονομίας δουλεύει με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων, το άλλο 1/3 δουλεύει «εξ αποστάσεως» (εκπαιδευτικά ιδρύματα, τραπεζικό σύστημα, διανομές ειδών πρώτης ανάγκης, ακόμα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.ο.κ). Επίσης, το 1/3 βρίσκεται σε αργία λαμβάνοντας επιδόματα και το κράτος έχει την ευθύνη στήριξης των επιχειρήσεων με μέτρα ελάφρυνσης των τραπεζικών υποχρεώσεων για αρκετούς μήνες μπροστά…

Όπως παντού, έτσι και η Ρωσία, εργάζεται για αυτό που αποκαλείται «επόμενη μέρα», όχι όμως στη βάση των οικονομικών αναγκών, αλλά στη βάση της διατήρησης των ανθρώπων της. Εκεί βρίσκεται και η βάση της συγκράτησης του αριθμού των θανατηφόρων περιπτώσεων…

Η Ελλάδα συνεργάστηκε με τη Ρωσία στην αποστολή ελληνικού αεροσκάφους για επιστροφή Ελλήνων πολιτών που το επιθυμούσαν. Το αεροπλάνο μετέφερε από την Αθήνα και 80 Ρώσους που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εξήρε τη συνεργασία σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι μια δεύτερη πτήση από κοινού βρίσκεται στα σκαριά! Μέσα στην τουριστική «ανομβρία» που φαίνεται να κρατά τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, η κοινή πτήση ας αποτελέσει μια… σταγόνα που ευελπιστούμε να φέρει… βροχή!

sputniknews.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος