Σε ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκοπέδιο βρίσκεται εγκλωβισμένη η ελληνική κυβέρνηση καθώς είναι αναγκασμένη να δαπανήσει δυνάμεις σε πολλά και συνήθως συνδεδεμένα μέτωπα, ξεκινώντας από το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια και φθάνοντας μέχρι το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα που διαπραγματεύεται την εφαμρογή του τρίτου Μνημονίου καλείται να βρει κοινή συνισταμένη με την ΕΕ -και ιδιαίτερα τη Γερμανία- απέναντι στην Τουρκία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης για μια σειρά θεμάτων. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων τροφοδοτώντας την πολιτική επικαιρόητα στο εσωτερικό και διαμορφώνοντας την ατζέντα της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα δράσουν υποστηρικτικά στις ελληνικές θέσεις και θα ενισχύσουν το διαπραγματευτικό μέτωπο.
Με τη Νέα Δημοκρατία σε δίνη, τον ΣΥΡΙΖΑ να πλαγιοκοπείται, το ΠΑΣΟΚ με εμφανή εσωτερικό διχασμό και χωρίς ηγεσία, Το Ποτάμι χαμένο και το ΚΚΕ απρόθυμο να παίξει ρόλο στις εξελίξεις η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής, χωρίς όμως να υπάρχει ο απαιτούμεος εσωτερικός διάλογος και οι αντιπαραθέσεις που -παραδοσιακά λειτουργούν- ως δικλείδες ασφαλείας.
Η σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση χτυπημάτων σε ΣΥΡΙΖΑ (υπόθεση Πανούση) και ΝΔ (κρίση ηγεσίας) είναι δύσκολα παραβλέψιμη, ενώ παράλληλα τρέχουν ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας. Η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού δεν είναι πλέον απειλή αλλά γεγονός, ενώ ενεργό ρόλο στον αποπροσανατολισμό του πολιτκού διαλόγου έπαιξαν και τα media, τα οποία βέθηκαν σε θέση ισχύος επιβάλλοντας την ατζέντα της ημέρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει μηνύματα μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όχι τόσο για τη σύγκλιση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όσο για την ενεργοποίηση της αντιπολίτευσης.
Η μόνη απάντηση-παρέμβαση στο “σήμα κινδύνου” που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν χαμηλών τόνων και ήρθε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και η ερώτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε στις 20 Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν έχουν έχουν γίνει οι απαραίτητοι συσχετισμοί και το ζήτημα παραμένει εκτός πολιτικής ατζέντας.
Η ανάδειξή του όμως, σε αυτή τη φάση, μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς πολιτικούς σχεδιασμούς και να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη ενός σημαντικού, υψηλών τόνων πολιτικού διαλόγου. Με μια τέτοια τακτική η κυβέρνηση θα μπορέσει να κατευθύνει την πολιτική συζήτηση κατά το δοκούν, θέτοντας η ίδια την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της στο εσωτερικό σκηνικό, ενώ παράλληλα θα εκμεταλλεύεται την έναρξη του πολιτικού διαλόγου ως ανάχωμα στις πιέσεις από το διεθνή παράγοντα.