Ένας εύζωνας με υψωμένο πλακάτ που έγραφε με μεγάλα γράμματα,
«ΕΙΜΕΘΑ ΕΘΝΟΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟΝ»
Και παρακάτω,
{Δικαία είναι βεβαίως η αξίωσίς μας
«Η Ελλάς να ανήκη εις τους Έλληνας»,
Αλλά θα πρέπει πρωτίστως
Οι Έλληνες να ανήκωμεν εις την Ελλάδα},
Δέκα μέτρα πίσω απ’ τον εύζωνα, ακολουθούσε πλησιάζοντας στην αυλόπορτα του Καπιτώλιου Μελάθρου της Γιάννας. με βήμα εύθραυστο αλλά με παλμό ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Χρήστος Σαρτζετάκης, που μη ξεχνώντας τα δικολαβίστικα κόλπα που είχε μάθει στη Νομική του ΑΠΘ, θεώρησε πως με το περιεχόμενο του πλακάτ, έβγαλε και την υποχρέωση προς τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ που τον έκαναν Πρόεδρο και προς τους Λαμπράκηδες που τον ενστερνίστηκαν ως δικό τους εισαγγελέα• αλλά να μπορέσει και να καλοπιάσει με ρητορικά κόλπα και τη Δεξιά εθνικοφροσύνη, μιμούμενος την ρητορική και λεκτική δεινότητα του παλαιού ρήτορα της Αριστεράς Ηλία Ηλιού που μόνιμα μπέρδευε τους υπουργούς και τον αρχηγό της ΕΡΕ.
Δίπλα κι αριστερά στον πρώην πρόεδρο η σύζυγος του Φρόσω κι η θυγατέρα του Πετρούλα, με βήμα παρέλασης, έψαλαν ψιθυριστά τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη στο τραγούδι «Ο Αντώνης» απ’ το Μάουτχαουζεν, πάνω στη μελωδία του Μίκη απ’ το σάουντρακ της ταινίας του Γαβρά «Ζ».
Η Γιάννα κομψή – δαντελωτή με κινήσεις 18χρονης δεσποινιδούλας υποδέχτηκε τον 92χρονο Πρόεδρο θερμά, βλέποντας στο πρόσωπό του κινηματογραφικό αστέρα. Ήθελε να τον αγκαλιάσει σφιχτά και να τον ασπαστεί, αλλά συγκρατήθηκε, ότι είχε ακουστά για τις σκηνές ζηλοτυπίας που συχνά έκανε η Φρόσω στον Πρόεδρο σε ανάλογες περιπτύξεις του στο παρελθόν.
Σκηνές ζηλοτυπίας αναφέρονται στο μακρύ βιογραφικό του πρώην Προεδρικού ζεύγους, αλλά πάντα βρισκόταν τρόπος και κατευνάζονταν. Συχνά, λένε νέοι της εποχής που υπηρέτησαν στην προεδρική φρουρά, στην Ηρώδου Αττικού ακούγονταν η κελαηδιστή φωνή του Προέδρου να άδει, «τι έχεις Φρόσω μ’ κι όλο κλαις κι εμένανε δε μου το λες..». Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του Γιάννη Πρετεντέρη(του επονομαζόμενου λαϊκώς από τους αντιμνημονιακούς πολίτες και Ντερμπεντέρη), ο κος Σαρτζετάκης στις ελεύθερες ώρες του στο Προεδρικό μέγαρο μάθαινε μπουζούκι. Αυτό το γεγονός μάλιστα είχε εμπνεύσει και το Μανώλη Ρασούλη κι έγραψε τότε τους στίχους του τραγουδιού «παίξε Χρήστο επειγόντως».
Ο κος Σαρτζετάκης μεθώντας από της Γιάννας το άρωμα, για λίγο χάθηκε ταξιδεύοντας πέρα στα χρόνια της νιότης του, όταν νεοφώτιστος εισαγγελέας είχε μυηθεί στα μεγάλα ερωτικά ιδεώδη, τότε στην Ελληνική επαρχία.
– Κύριε Πρόεδρε είστε εδώ, τον ρώτησε η Γιάννα βλέποντάς τον αφηρημένο.
– Αυτό είναι σοσιαλιστικός έξω-πραγματισμός, τι σημαίνει, είμαι εδώ; Εφ’ όσον μου μιλάτε εκ του συστάδην, δεν ημπορώ παρά να είμαι εδώ και πουθενά αλλού, αντέδρασε εντονότατα ο κος Σαρτζετάκης προς την άτυχη Γιάννα για την αδόκιμη έκφρασή της.
– Μην τον παρεξηγείτε, έχει καρδιά μικρού παιδιού ο μπαμπάς και πάντα εξυπνακίζει, επενέβη η Πετρούλα, φέρελπις νομικός με ειδικότητα στους συμβιβασμούς, για να διώξει την αμηχανία της Γιάννας.
(…συνεχίζεται)