Συντάκτης:
efsyn.gr
Μια νέα διάσταση του σκανδάλου με τα επιμολυσμένα με το παρασιτοκτόνο fipronil αυγά έρχεται στο φως, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κοτόπουλα το κρέας των οποίων είχε μολυνθεί σφάζονταν και στέλνονταν προς κατανάλωση στην Αφρική και κυρίως στο Κονγκό, πρώην αποικία του Βελγίου.
Ειδικότερα, στο Βέλγιο, το κρέας από τις ηλικιωμένες κότες, που όλη τους τη ζωή χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυγών, δεν καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά.
Αντιθέτως, σφάζονται, το κρέας του καταψύχεται και πωλείται προς κατανάλωση σε αφρικανικές χώρες.
Οι βελγικές αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους δείγματα αυτού του κρέατος και περνούν από εργαστηριακούς ελέγχους για να διαπιστωθεί αν έχουν επιμολυνθεί με το παρασιτοκτόνο, το οποίο θεωρείται ότι σε ορισμένες αναλογίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ένωσης των Βέλγων πτηνοτρόφων, Γιόχαν βαν Μποχ, «πολλές κότες, ηλικιωμένες κότες, που είχαν ψεκαστεί με το fipronil, σφάχτηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».
Αν και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το σκάνδαλο με το παρασιτοκτόνο έχει φτάσει ώς την Αφρική, τονίζει:
«Έχουμε δείγματα από κάθετι έχουμε στείλει στην Αφρική. Το κρέας από τις ωοτόκους κότες πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως εξάγουμε στην Αφρική. Εδώ στο Βέλγιο τρώμε νεοσσούς, νεαρά κοτόπουλα. Τα ηλικιωμένα κοτόπουλα τα κάναμε παλιά μόνο σούπα, αλλά όχι πια».
Όπως τονίζεται, τα νεαρά κοτόπουλα που εκτρέφονται για κατανάλωση είναι μάλλον απίθανο να έχουν μολυνθεί με το παρασιτοκτόνο, διότι ζουν ελάχιστα και η χρήση του fipronil δεν είναι απαραίτητη.