Η Γερμανική Ομοσπονδία Ντετέκτιβ υπολογίζει ότι η παρακολούθηση εργαζομένων αντιπροσωπεύει το 60% της δραστηριότητας των μελών της. Αυτή είναι μια πολύ κερδοφόρα αγορά που δεν γνωρίζει κρίση. Στη Γερμανία οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με την τήρηση των εσωτερικών κανόνων, εντός των ορίων βέβαια που επιτρέπει ο νόμος. Ωστόσο, ένας αδίστακτος εργοδότης μπορεί να θέλει να απαλλαγεί από έναν εργαζόμενο που δεν συμπαθεί ή ακόμα να απαλλαγεί από έναν αδέκαστο συνδικαλιστή, καταφεύγοντας σ’ έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ.
Κάτι τέτοιο συνέβη με την Ernestine Cornella, ηλικίας 45 ετών, που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση φροντίδας συνταξιούχων από την ηλικία των 21 χρόνων, και ήταν επίσης εκπρόσωπος(συνδικαλίστρια) του προσωπικού. Σύμφωνα με τις ομολογίες ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, ενώ η Cornella εργαζόταν ένα βράδυ, ο ίδιος που προσλήφθηκε από τη διεύθυνση ως ψεύτικος φροντιστής, την κάλεσε να γιορτάσουν τα δήθεν γενέθλιά του προσφέροντας σαμπάνια. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά στο χώρο. Έτσι, ο επιθεωρητής που έφθασε την κατάλληλη στιγμή, όπως είχε προγραμματιστεί, επέβαλε κυρώσεις. Η παγίδα της διοίκησης λειτούργησε καλά και μπορείτε να μαντέψετε τα υπόλοιπα. Ο ψεύτικος φροντιστής(ντετέκτιβ) απολύθηκε επί τόπου, ενώ η υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Σήμερα, η Ernestine Cornella εξακολουθεί να εργάζεται στο σπίτι συνταξιούχων, αλλά δεν είναι πλέον εκπρόσωπος(συνδικαλίστρια) του προσωπικού.
Η περίπτωση της Ernestine Cornella είναι μόνο ένα παράδειγμα μεταξύ πολλών από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να πληγεί ή και να απολυθεί ένας ανεπιθύμητος υπάλληλος. Ο ντετέκτιβ που ομολογεί τα παραπάνω και θέλει να παραμείνει ανώνυμος σήμερα, ντρέπεται για τις προηγούμενες ενέργειές του. Ειλικρινής ή μη, είναι βέβαιο ότι αυτές οι πρακτικές θα συνεχιστούν και θα αναπτυχθούν περισσότερο στο μέλλον.
Εν προκειμένω, πρέπει να πούμε ότι αναλόγως λειτουργεί και το αλληλοκάρφωμα των εργαζομένων στα πλαίσια του ανταγωνισμού, της ζήλιας ή της τακτοποίησης λογαριασμών, πάντα με την ελπίδα της ανέλιξης ή του φόβου της ανεργίας. Εξυπακούεται ότι αυτές οι συμπεριφορές καλλιεργούνται από τους εργοδότες προκειμένου να προβαίνουν σε απολύσεις και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μικρότερο κόστος. Αξίζει να αναφερθεί επίσης η παρακολούθηση των εργαζομένων στο διαδίκτυο για τυχόν αναφορές τους εναντίον της επιχείρησης!
Τέτοιες πρακτικές σύμφωνα με την Courrier International ακολουθούν τα καταστήματα Lidl (χρήση κρυφών φωτογραφικών μηχανών και φυσικά ιδιωτικών ντετέκτιβ). Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελλίες ότι έχουν συσταθεί «αρχεία που περιέχουν προσωπικές λεπτομέρειες όπως υποτιθέμενη σχέση τους με τους συναδέλφους και τους φίλους τους, στα διαλείμματα ή όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα.»