Τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, ακοινώνοντας τη συντριπτική νίκη του «ναι» στην ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Κλιμακώνουν τις πιέσεις Βαγδάτη και Άγκυρα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κουρδική εκλογική επιτροπή, υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των ψηφοφόρων, ενώ όχι ψήφισε το 7,27%. Η επιτροπή διευκρίνισε ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 72,16%.
Τελεσίγραφο από τη Βαγδάτη
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ να έχει στείλει ήδη τελεσίγραφο προς του Κούρδους και τον ηγέτη τους, Μασούντ Μπαρζανί.
Ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι ζήτησε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάτι που θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να αποκλιμακωθεί η κρίση.
Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Αμπάντι να στείλει στρατεύματα στην πετρελαιοπαραγωγό περιφέρεια του Κιρκούκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, για να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση τουΙράκ. Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε επίσης να κλείσουν οι ξένες αντιπροσωπείες και τα προξενεία που λειτουργούν στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με το τελεσίγραφο της Βαγδάτης, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα πρέπει να παραδώσει μέχρι την Παρασκευή τον έλεγχο των αεροδρομίων, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση διεθνών πτήσεων προς και από την περιοχή.
«Δεν θα κάνουμε διάλογο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Αμπάντι μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αν θέλουν να αρχίσουμε συνομιλίες, πρέπει να ακυρώσουν το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του».
Το αίτημά του απορρίφθηκε σήμερα από τον υπουργό Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ. Ο Μουράντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ερμπίλ πως η διατήρηση του ελέγχου των αεροδρομίων και η συνέχιση των απ’ ευθείας διεθνών πτήσεων στο Ερμπίλ είναι απαραίτητες για τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μουράντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα διευθετηθεί μέχρι την Παρασκευή, λέγοντας πως μπορεί να βλάψει την οικονομία του Κουρδιστάν.
Η Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε σήμερα τις ξένες αερογραμμές ότι οι διεθνείς πτήσεις προς το Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, θα ανασταλούν την Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) και θα επιτρέπονται μόνο εσωτερικές πτήσεις.
Ανοιχτές απειλές από την Αγκυρα
«Ειλικρινά δεν περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Μπαρζανί θα έκανε ένα τέτοιο λάθος» δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, επανλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι «άκυρο» ασχέτως του αποτελέσματος του.
«Αυτό σημαίνει ότι υπολογίσαμε λάθος. Η απόφαση που ελήφθη χωρίς προηγούμενη συζήτηση ή συνάντηση είναι προδοσία προς την χώρας μας, μια περίοδο που οι σχέσεις μας ήταν στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους» τόνισε ο Ερντογάν και εξαπέλυσε τις απειλές του.
Οι Κούρδοι, είπε, τώρα θα πεινάσουν εάν η Τουρκία σταματήσει την διέλευση των φορτηγών και του πετρελαίου μέσω των συνόρων της:
«Θα μείνουν στα κρύα του λουτρού όταν αρχίσουμε να επιβάλουμε τις κυρώσεις μας. Ολα θα τελειώσουν [για τους Κούρδους] όταν κλείσουμε τις στρόφυγγες του πετρελαίου και τα έσοδα τους εξανεμιστούν και δεν θα μπορούν να βρουν πουθενά τρόφιμα όταν τα φορτηγά μας σταματήσουν να πηγαίνουν στο βόρειο Ιράκ»
Η μόνη χώρα που στήριξε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία- θύμισε ο Ερντογάν- είναι το Ισραήλ.
«Ποιός θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα σας; Το Ισραήλ. Ο κόσμος όμως δεν είναι το Ισραήλ. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι το να κουνάτε τις Ισραηλινές σημαίες δεν πρόκειται να σας σώσει» είπε ο Ερντογάν.
«Εάν η μόνη υποστήριξη προς το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι από το Ισραήλ και εάν το PKK αρχίσει να γιορτάζει [τα αποτελέσματα] ακόμα πριν κλείσουν οι κάλπες, τότε [το δημοψήφισμα] δεν είναι ούτε αθώο ούτε νόμιμο. Εάν ο Μπαρζανί και η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν δεν κάνουν πίσω σε αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατόν, θα περάσετε στην Ιστορία με την ντροπή ότι σύρατε την περιοχή σε έναν εθνοτικό πόλεμο».
Άλλωστε, συμπλήρωσε ο Ερντογάν, οι Κούρδοι του Ιράκ δεν είναι ικανοί να σχηματίσουν δικό τους κράτος.
«Δεν έχουν ιδέα πώς να συγκροτήσουν κράτος. Νομίζουν ότι είναι κράτος μόνο και μόνο επειδή το λένε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δεν πρόκειται να συμβεί». Ο Μπαρζανί πρέπει να «εγκαταλείψει τώρα αυτή την περιπέτεια» προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Επειδή τα 600.000 βαρέλια πετρελαίου που εξάγουν οι Κούρδοι διοχετεύονται στην αγορά σχεδόν αποκλειστικά από αγωγούς μέσω Τουρκία προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, η Αγκυρα έχει μεγάλη επιρροή όχι μόνο στην οικονομία της περιοχής, αλλά και στο σύστημα διανομής που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση των αυτόνομων περιοχών να πληρώνουν τους μισθούς και να συντηρηούν τις υποδομές.
«Η οικονομία των Κουρδικών περιοχών βασίζεται σε έναν και μόνο αγωγό που διοχετεύει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές και ο οποίος περνάει από την Τουρκία. Εάν κλείσει αυτός ο αγωγός, στραγγαλίζεται η Κουρδική οικονομία», λέει ο ειδικός αναλυτής Μπιλάλ Ουαχάμπ.
Υπάρχουν 5.000 εθνικιστές έτοιμοι να υπερασπιστούν το Κιρκούρκ
Πολεμικές κραυγές από τον επικεφαλής του υπερθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν.
Ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι υπάρχουν 5.000 υπερεθνικιστές έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Τουρκμένων για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κιρκούρκ.
Παράληλλα, σημείωσε ότι οι αμφιλεγόμενες και οι αντικρουόμενες δηλώσεις από την Άγκυρα έδωσαν θάρρος στους Κούρδους να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα.
«Οι Τουρκμένοι δεν είναι μόνοι τους ούτε απροστάτευτοι. Δεν θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ να γίνουν θύματα γενοκτονίας» δήλωσε ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος σε γραπτή του δήλωση.
«Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη ζωή, την περιουσία και την ασφάλειά τους» πρόσθεσε.
Η αντίδραση αυτή προκαλεί νεό πονοκέφαλο στον Ερντογάν, καθώς ο Μπαχτσελί είναι ο βασικός σύμμαχος του AKP.
Το κόμμα του Τούρκου προέδρου, πάντως, απάντησε στον Μπαχτσελί αναφέροντας, μέσω του εκπροσώπου του, ότι «Οι ανησυχίες του είναι ίδιες με τις δικές μας. Δεν υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών».
Διαβουλεύσεις Ιράκ-Ιράν
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων μεταβαίνει στο Ιράν για να συντονίστει στρατιωτικές προσπάθειες.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν υπάρχουν στην ανακοίνωση, ωστόσο, πιστεύεται ότι αυτή εντάσσεται στα αντίποινα που ετοιμάζει η Βαγδάτη μετά το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Το Ιράν και η Τουρκία αντιτίθενται επίσης σε οποιαδήποτε κίνηση προς την απόσχιση των Κούρδων και οι στρατοί τους έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα συνορά τους με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Το Ιράκ και η Τουρκία πραγματοποίησαν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.